Muggen, Mieren, en Slangen
Door: Annemarie en Rick
Blijf op de hoogte en volg Rick, Annemarie, Merijn, Evie, Jop
07 Augustus 2007 | Spanje, Madrid
Behalve qua toeristen is het hier ook qua mieren hoogseizoen: de hele camping zit er vol mee, en ze kruipen echt overal in, dus de kampwinkel doet goede zaken met mierengif, waarmee iedereen zijn tent of caravan omsingeld om de plaag nog een beetje binnen (of liever: buiten) de perken te houden. En zoals de titel al doet vermoeden, hadden we gisterenavond nog een ongewenste gast: terwijl Annemarie net op het punt stond om Rick te verslaan met Carcasonne, kroop er ineens een adderachtige slang van ruim een halve meter onder ons campingtafeltje. Dit was geen smoes van Rick… Met een flinke stok, wat moeite en veel gesis hebben we hem uiteindelijk weten te verjagen.
Wat hebben we verder gedaan sinds ons vorige verslag? Vanuit de Ebrodelta zijn we een dag bij Benny en Guido op bezoek geweest (kinderboekenschrijver Benny Lindelauf –o.a. van het prachtige boek Negen open armen- was vorig jaar een van Annemaries schrijfdocenten), in de bergen achter Tortosa (leuke stad!), waar ze een stuk grond met een huisje gekocht hebben. De kids hebben Benny uitgebreid geïnterviewd over schrijven en boeken. En toen ze de theaterkleren zagen, hadden ze binnen no-time een spannende voorstelling gemaakt en had Mas d’Algars de primeur van het eerste theaterstuk. Mas d’Algars is een fantastische plek met vleermuisjes en steenbokken en een weergaloos uitzicht. In de toekomst gaan Benny en Guido hier misschien schrijf- en theaterworkshops geven en een minicamping beginnen. Maar eerst nog even die toegangsweg asfalteren… Onze Golf heeft de laatse 5 km er naartoe ternauwernood overleefd!
Na een etentje met vier Nederlandse, een Belgische en een Franse familie in een Cuina Tipica del Delta de l’Ebre (paella met paling en veel wijn met gaseosa) zijn we vertrokken uit de Ebrodelta, met z’n eindeloze zandstranden en z’n even eindeloze muggenzwermen. En al hebben we dan een handige in- en uitklapbare vouwwagen, voordat wij al onze kratten en tassen weer gevuld hebben, en in de Holtkamper en de Golf geladen, is het toch al gauw weer twee uur ’s middags voor we op pad kunnen.
De volgende bestemming was La Llacuna, een dorpje in de Alt Penedés, waar de Cava en de Penedés-wijn vandaan komt, zo’n 80 km ten westen van Barcelona. Mooie streek, wijngaarden en graanvelden afgewisseld met bergen en pijnboombossen, en heel rustig. Vanaf de camping kon je mooi wandelen, en we zijn naar het klooster van Santes Creus geweest (“Wat deden die monniken dan de hele dag?”), dus we weten nu het verschil tussen romaans, gotisch en barok. Ook zijn we een dag op bezoek geweest bij Ronald en Esther, vrienden van Henk en Andriëtte, die vijf jaar gelden met Robin, Niels en Lola naar Sitges zijn verhuisd. Zo hebben we inmiddels heel wat Hollanders leren kennen die hun geluk in Spanje hebben gezocht, allemaal weer op een heel verschillende manier.
Weer een heel andere ervaring was een bezoek aan El Fonoll, een afgelegen dorp dat 60 jaar lang verlaten is geweest (kapotgeschoten in de Burgeroorlog), en tien jaar terug opgekocht door een Barcelonees, die alle ruïnes weer aan het opknappen is en er een naturistisch vakantie- en cursuscentrum van maakt (http://www.kadex.com/fonoll). Het resultaat is prachtig, in de weekends loopt het redelijk vol met picknickende Barcelonezen, maar door de weeks is het een oase van rust, met een idyllisch zwembad, mooie wandelpaden, een bibliotheek met 15000 boeken, een boerderij met paarden, ezels, gieten en kippen, yoga- en massageworkshops, en een prima vegetarisch restaurant. Kamperen is er nogal behelpen, maar hoewel de sfeer er wel een beetje zweverig was gaan we er beslist nog eens terug om een keer een appartementje te huren.
Het zit er bijna op: ruim drie maanden buiten leven, Spaans dagritme (laat eten en laat naar bed), granizados en cortados, Catalaans en Castiliaans, les geven en les krijgen, zwemmen en spelen, tekenbeten en krimpende cystes, oude en nieuwe Spaanse en Nederlandse vrienden, workshops geven (Rick, in afnemende mate) en verhalen schrijven (Annemarie, in toenemende mate), geen vergaderingen of andere verplichtingen, maar heel veel tijd en rust om samen te genieten van kleine en grote belevenissen. En zo nu en dan dit weblog bij te werken, zodat jullie een beetje kunnen meegenieten!
07 Augustus 2007 - 11:57
Jack:
geniet nog lekker van jullie laatste weekje. Ik heb erg genoten van alle verhalen en foto's. Dit weekend gaan wij op pad. Tot in september! -
07 Augustus 2007 - 20:58
Josien:
Veel plezier de laatste week en een goede reis terug gewenst! We kijken er naar uit om jullie weer te zien. Liefs van ons! -
08 Augustus 2007 - 07:51
Jaap En Jeanine:
Hallo luitjes
Genoten van jullie belevenissen.
Hier in de Coornhertstraat is het rustig. Zal wel erg wennen zijn voor jullie na al dat vrijbuiteren. We hopen jullie snel te zien. We gaan eerst 2 weken naar Denemarken.
Groetjes,fam. Geense -
08 Augustus 2007 - 12:41
Wilco:
Ola allemaal!
En hebben jullie nog altijd stralend zomerweer? Als ik de weerberichten geloven mag is het in het Noordoosten van Spanje niet helemaal zuivere koffie. Of zitten jullie nog een end weg van de regen en de onrustige luchten?
Mooi verhaal weer, zus. Je trouwe lezertjes genieten er BIJNA net zo veel van als jullie die het allemaal écht mee mogen maken - maar dan zonder muggen, mieren, teken, vleermuizen en slangen.
Leuk jullie vorige week even aan de telefoon te hebben gehad. Nog leuker - voor de thuisblijvers in ieder geval, voor jullie vast ook wel een beetje - dat jullie al bijna weer naar huis komen.
En Jop: je bent natuurlijk weer van harte welkom om straks te komen logeren.
En Merijn & Evie: niet vergeten dat ik nog videobanden van Het Huis Anubis heb (als jullie niet al lang vergeten zijn wat dat is!).
Besos y abraços,
Hoera!
Veel liefs. -
09 Augustus 2007 - 10:22
Jolanda En Ingrid:
Vanonder een regenbui in NL wensen wij jullie een goeie reis terug. Wij denken met heel veel plezier terug aan jullie 'bezoek'aan Foya Roch: De paella was groots en de wigwam onvergetelijk.
Tot hoors!
groeten -
10 Augustus 2007 - 13:45
Dieloff:
Ha Jop,
Je kent mij straks niet meer terug. Ik ben al een grote jongen (en broer) aan het worden! Ik begin een beetje uitgekeken te raken op Kabouter Plop. Ik heb op de Piekenkermis op de Maliebaan Clown Bassie gezien, het was de echte! Nu heeft tante Marina pas een DVD-tje achtergelaten met een kort fragment van een B&A-film en daar vraag ik steeds om. Mama en papa zien de bui al hangen en vrezen dat ik jou achterna ga....
Verder heb ik er best een lief zusje bij gekregen. Ze slaapt en eet alleen zoveel, iets anders doet ze niet echt. Okee, ze kan soms wel lief lachen en kirren naar mij maar ik weet nog niet goed wat ik ervan moet vinden. Soms krijgt ze wel heel veel aandacht en dan trek ik de fles uit haar mond of ik geef haar een klein tikje. Papa en mama vinden dat niet zo'n goed plan geloof ik. Maar owee als iemand anders aan haar zit, bijvoorbeeld Bobbie van de creche. Dat pik ik niet. Voor jullie maak ik een uitzondering hoor, kom maar gauw kijken! -
13 Augustus 2007 - 09:20
Marina En Henk:
He spanjereizigers
We hebben jullie belevenissen steeds trouw gevolgd.
We zitten vlak in de buurt bij jullie in Hospitalet de l´infant. Misschien gaan we ook wel een van de dingen doen die jullie hebben beschreven. Tot nu toe alleen op het (naturistische)strand en in het zwembad gelegen. We krijgen Henk even niet meer in een auto na 1600 km rijden in 2 dagen ;-) Mochten julie contact willen opnemen, ik heb mijn mobiel bij me: 06 128 56 997
liefs Marina