¡Visca Barça!
Door: Annemarie en Rick
Blijf op de hoogte en volg Rick, Annemarie, Merijn, Evie, Jop
11 Juni 2007 | Spanje, Barcelona
Alweer bijna een week geleden hebben wij ons paradijsje bij Cabo de Gata verlaten. We hebben zelfs nog op de echte Cabo de Gata gestaan (letterlijk betekent het ‘de kaap van de kat’), het is het meest zuidoostelijke puntje van het schiereiland.
En even over de oorbellen…… Merijn heeft de sterretjes niet meer. Maar ze zitten er pas drie weken in, en ze moeten er zes weken in zitten. Dat komt zo….. We gingen in Cabo de Gata een keer naar de zee, en je kon er heel mooi duiken. Merijn deed haar duikbril af en toen floep viel er een oorbel in het water. Dus wij maar zoeken in het zand. Maar we konden niks vinden. En nu heeft Merijn nieuwe oorbellen. Hangertjes met een sterretje eraan.
Op de terugweg naar ons huisje reden we weer door het woestijnlandschap met cactussen en agaven en witte huisjes. We passeerden een verlaten mijnen, o.a. een goudmijn, t/m de jaren zestig nog in gebruik. Nog steeds wordt hier van alles uit de grond gehaald, zoals kalk (om cement van te maken) en marmer (o.a. gebruikt voor de paleizen van het Alhambra en de Sagrada Familia in Barcelona). We zijn ook langs zoutmeren gekomen met honderden flamingo’s. Het zout dat hier wordt gewonnen wordt voornamelijk geëxporteerd naar Noorwegen, om ’s winters over de gladde wegen te strooien. Niet zover van Cabo de Gata ligt ook mini-Hollywood, waar veel cowboyfilms zijn opgenomen. Voor Clint Eastwood, Harrison Ford (Indiana Jones!) en vele anderen is dit landschap het decor geweest.
Voor wie geïnteresseerd is in dit gebied en er ooit een vakantie overweegt, kijk op: http://www.degata.com, een goede site van dit natuurpark met een prima overzicht van alle plaatsjes, stranden en logeeradressen. Je kunt natuurlijk ook het artikel van Annemarie (met foto’s van Rick) afwachten in het tijdschrift Viva España.
Op maandag 4 juni lieten we dit fantastische natuur-, hippie- en snorkelgebied achter ons en ’s avonds kwamen we aan op onze vertrouwde camping Sierra Natura achter Valencia. We bleven hier maar twee dagen en daarom hadden we een kamer gereserveerd in de albergue (herberg). De herberg is prachtig ontworpen en gemaakt door Diego, de eigenaar. Kijk maar op de foto! En we hadden de hele herberg voor ons alleen, dus ruimte genoeg voor ons schooltje en om al onze bagage opnieuw te pakken voor twee weken Barcelona met alleen rugzakken en tassen. De auto en vouwwagen blijven tot die tijd op de camping. Op Sierra Natura was het mistig en frisjes, maar toch doken Rick en de meiden even het zwembad in en probeerden ze het gloednieuwe bubbelbad uit.
Woensdag maakten we een lange treinreis, via Valencia naar Barcelona. Op het station stond Roger (Ricks vakgenoot) ons al op te wachten. We sleepten onze bagage trap op trap af door metrogangen en –stations en toen waren we in onze wijk voor de komende weken: Poble Nou. Dit is een oergezellige, oude Barcelonese wijk, met een eigen Rambla! Het appartement ligt op de vierde etage (ai, geen lift) van een oud gebouw, maar helemaal opgeknapt en volledig a la Ikea ingericht. Het heeft een piepklein balkonnetje en eerlijk gezegd krijg ik toch wat hoogtevreeskriebels als ik erop sta. Maar je hebt een prachtig uitzicht op zee. Super, het strand is maar tien minuutjes lopen. Ook hebben we nog een dakterras. Ons klaslokaal is nu vooral de witte Ikea-keukentafel en het Ikea-bureau.
In de halve week dat we hier nu zijn hebben we al veel leuke dingen gezien. We zijn in park Guëll geweest van Gaudí (je weet wel, met die mooie golvende bankjes van mozaïek). De kids vragen nu bij elk gebouw met mozaïek dat we tegenkomen: ‘Is dit van Gaudí?’ We zijn over de Ramblas gelopen om naar de kunsten van de levende standbeelden te kijken. Muntje in de pet en kijken maar wat het standbeeld gaat doen! Merijn werd steeds maar toe gezogen naar de toeristische kraampjes. Jop kocht in een van de kiosken een Spaans stripboek. Aan het eind van de Ramblas staat een hoog standbeeld van Columbus, die meer dan 500 jaar geleden vanuit Barcelona op pad ging en Amerika ontdekte (Niet waar, volgens Jop. Dat had de viking Erik al lang gedaan!) In dit standbeeld kun je met een claustrofobische lift omhoog en heb je een prachtige view over de stad. Daarna dwaalden we door allerlei straatjes van de Barrio Gotico en belandden nota bene op de filmset van een Spaanse film over de Burgeroorlog. Een deel van een plein was afgezet, er reed een oude auto, kinderen droegen ouderwetse kleren en overal waren oude borden opgehangen. En daarna zagen we op allerlei fonteinen een ei dansen. Een jaarlijkse traditie van het christelijke feest Corpus (net als Pasen een mix van religie en lentesymbolen). Vanavond gaan we ook nog naar de optocht met joekels van poppen.
Gisteren hebben we de Sagrada Familia bekeken. Omdat het 125 jaar geleden was dat de eerste steen werd gelegd, was het bezoek gratis. (Wij hadden om 11 uur ’s morgens bijna kaartje 5000). Mooi, volgens Merijn, maar wel saai. Ze kon niet wachten tot we klaar waren en weer naar de toeristenkraampjes konden. De kinderen vonden het wel indrukwekkend dat je zo lang kunt doen over een kerk! En Evie heeft uitgerekend dat als zij 41 is, dat (volgens de folder) het gebouw misschien wel af is! We kochten in het winkeltje nog een Gaudí-kleurboek en gingen toen snel naar de kraampjes. Evie kocht van haar zakgeld een Pinokkio-marionettenpop.
Dit was voorlopig weer ons verslag! En dan nog dit:
- Rick gaat woensdag en donderdag college geven
- Nog maar 9 weken en dan zijn we weer thuis (uitgerekend door de kids)
- Iedereen gefeliciteerd met het uitlopen van de Avondvierdaagse!
- Voor alle kinderen die dit weekend communie hebben gedaan: ook gefeliciteerd! (Als je trouwens in Spanje communie doet, hebben de jongens een matrozenpakje aan en de meisjes een bruidsjurkje. Elk weekend zien we ze wel lopen!)
- Rick heeft zaterdagavond in de kroeg Barça gelijk zien spelen tegen Espanyol. Nu kunnen we het overwinningsfeest op de Ramblas wel vergeten volgende week…
- Jop, Evie en Merijn zijn dik tevreden met hun nieuwe juffen en meester voor komend schooljaar.
- Wat vinden jullie van onze nieuwe hippie-kapsels?
Dikke zoenen van ons allemaal en tot de volgende keer!
11 Juni 2007 - 05:26
Harmelen:
Goed begin van deze week, met weer een nieuw verhaal & foto's. Hip hoor, in Barcelona.
Hier heeft Helen de 4daagse volbracht (4x10km). En Ridwan kan sinds gisteren zonder zijn zijwielen fietsen.
Tot volende keer!
Jeroen, Aisyah, Helen en Ridwan -
11 Juni 2007 - 07:25
Yvonne:
mooi zo'n reisverslag, fijn dat jullie het zo mooi hebben en dat de kinderen enorm genieten.
Rick ik zou toch maar mijn haar laten groeien als ik jou was scheelt wel 10 jaar!
Anne ik kan geen chocola maken van dat adres, kun je me die nog een keer mailen of zo, heeft dat nog zin? Yvonne -
11 Juni 2007 - 07:46
Rosie:
Hoi Rick en familie
Hartstikke leuk om te lezen en voornamelijk de foto's te bekijken - de hippie loek vind ik wel bij jullie passen...
Eerste BiT bijeenkomst deze week... dat wordt spannend. Verder alles goed hier op het werk.
Groetjes
11 Juni 2007 - 13:20
Dieloff:
Hallo daar! Vanochtend zat papa achter de ´pjoeter´ en toen wilde ik ´Evie kijken`. Ik ben weer helemaal bij door alle foto´s en verhalen.
Het is nu mooi weer en ik heb met Tante Marina op het plein buiten gespeeld. De baby zit nog steeds in mama´s buik en dat begint haar toch een tikkie tegen te vallen. Ze kan nu niet meer zo goed met mij voetballen, op de grond knielen of mijn speelgoed van de grond pakken. De baby krijgt een wel heel stoer bed, een met wieltjes eronder. Die heb ik er dit weekend met papa onder geknutseld. ´s Avonds mag ik in het babybed en dan crosst papa met mij naar mijn eigen bed, maar dat zal straks wel niet meer mogen! -
11 Juni 2007 - 17:32
Roeland:
hoi jop hoe gaat het? en is Spanje leuk? Ik vond je brief leuk. Hier regent het soms. Bij de avondvierdaagse niet en ik heb een medaille!
groetjes
Roeland -
11 Juni 2007 - 19:29
(juf) Astrid:
Hoi Jop, Evie, Merijn, Annemarie en Rick,
Wat een leuk verhaal weer zeg. De foto's zijn ook weer erg leuk. Ik las dat jullie nu in Barcelona zitten. Wel toevallig want wij, Jürgen Luuk en ik, komen zaterdag naar Barca en blijven tot en met dinsdag. Wie weet komen we jullie nog tegen? Zal wel leuk zijn, toch Evie, dan zie je Luuk in Barcelona. Is weer eens wat anders dan een keer op school he?
Ik hoor het wel of lees het wel of jullie er dan nog zijn. Jullie mogen het ook via de mail laten weten; juffrouwastrid@hotmail.com
In ieder geval nog een hele fijne tijd en wie weet tot ziens in Barcelona.
Groetjes Astrid en een knuf van Luuk(je) -
12 Juni 2007 - 08:17
Ricardo:
Nou, nou, nou. Eerlijk gezegd ben ik, zijn wij, stikjaloers. Het lijkt wel of jullie van het ene stukje paradijs naar het andere gaan... Moeten toch nog eens wat adressen overnemen ;-) Fijn om te lezen dat iedereen het naar de zin heeft en dat de fysieke beslommeringen ook (bijna) over zijn (toch?). Mare, kids, nog niet gaan terugrekenen, hoor: voor je t weet is het weer voorbij. Maar ja, terugkomen is natuurlijk ook leuk. Affijn, geniet er met zn allen nog van; dan genieten wij van jullie verhalen en plaatjes. groet. ricardo -
12 Juni 2007 - 19:30
Frederike:
hoi allemaal,
leuk om al jullie enthousiaste (jaloersmakende)verhalen te lezen. Wat zien jullie een mooie dingen. En dan toch maar de discipline voor de lesuurtjes op brengen. Privéonderwijs gaat toch wel veel sneller!
Overmorgen vertrek ik, ga naar het noorden van Europa( Finland) en ben tijdens de kortste nacht bij de poolcirkel. ( aardrijkskunde?)
groeten en tot na de zomer in de CG
Frederike -
12 Juni 2007 - 21:01
Marianne:
Wat hebben jullie het goed, daar. Bekende plaatjes en verhalen vanuit Barcelona. Lijkt prima, daar een tijdje vertoeven. Hebben jullie nog behoefte aan een bezoekje aan onze Nederlands/Spaanse combi vrienden daar? Laat het maar even weten, dan stuur ik hun adressen en tel.nr's.
Inderdaad hebben wij, bij Spaanse temperaturen en geplaagd door eikenprocessierupsen, de avond 4 daagse uitgelopen. Raar dat jullie er niet bij waren, ineens. Verder lukt het wel, zonder jullie. Het speeltuintje is wat kaler. Maar dat komt wel weer, halen we nog wel eens weer in.
Groeten voor allemaal. -
13 Juni 2007 - 09:27
Bas, Pim, Leo, Josee:
Hallo hippe familie,
Alles goed met jullie? Kan bijna niet anders! Vandaag geeft Rick dus college en zijn de 4 overige hippies op pad of aan het schoolwerk?! Hier in Utrecht alles goed. We hebben Rick en Annemarie gemist op de buurtborrel, die redelijk bezocht was en zich deze keer afspeelde op het terras buiten.
Op school gaat het in de klas van juf Ilse allemaal goed. Bas en andere kinderen mogen afzwemmen voor hun C-diploma. Het zwemmen door het gat is voor sommige kinderen nog wel eens moeilijk, dus er moet nog wel geoefend worden voor 23 juni. De slotavond van de vierdaagse was erg gezellig. Het was lekker warm en druk. Veel mensen stonden aan de kant met bloemen en snoepjes. Mick en Heleen uit 4b hebben zelfs de 10 km helemaal uitgelopen. Pim gaat bijna op kamp in Oldenbroek en het afscheid van de Gertrudis nadert.
Wij wensen jullie weer heel veel plezier en avontuur in Barcelona en zien uit naar jullie volgende brief. Veel groetjes.
13 Juni 2007 - 12:40
Oma Beppie:
Wat een gezellig verhaal weer en wat een prachtige foto's! Wat zullen jullie een lol hebben gehad met die verkleedpartij.
Na drie bezoeken aan Barcelona ken ik de stad wel een beetje, maar papa en ik hadden er graag nog een keer heen gewild. Dat we bij de Olympische Spelen waren en logeerden op de clipper in de haven is al weer bijna 15 jaar geleden. Onvoorstelbaar toch?
Veel plezier nog. Geniet van de stad en het strand. Staan de stoeltjes van de terrasjes nog midden in het zand?
Veel liefs van mij. -
14 Juni 2007 - 14:28
Hanneke:
Wat leuk weer van jullie te horen. Leuk die foto's van Barcelona. Henk en ik zijn daar lang geleden samen geweest; heerlijke stad. Jullie zien er goed uit....de nieuwe hippie kapsels zijn tijdelijk hoop ik???Er blijven momenten opduiken dat Lieke Merijn mist. De eerste avond van de avondvierdaagse was daar één van. Zo'n citroen met pepermuntjes daar hoort Merijn ook bij!
Ik heb het erg druk op dit moment met het afronden van vanalles, dus ik heb een tijdje met genoegen naar de foto van jullie huis aan zee (het uitzicht) zitten kijken, dat is pas onthaatsen!
Geniet lekker samen, tot later weer.
Liefs van ons alle vier,
Hanneke -
14 Juni 2007 - 20:04
Wilco:
Hallo lieve allemaal!
Even, kort en krachtig (druk, druk, druk): Heel erg bedankt voor jullie prachtige verjaardagskaart die ik vandaag kreeg. Soy muy encantado!
En, Merijn, Jop en Evie (oftewel 'the three little tenors'): nog meer bedankt voor jullie geweldige gezongen e-card. Zo te zien zijn jullie de laatste 7 weken geen spat veranderd! En wat zingen jullie engelachtig...
Behalve jullie kaarten kregen Carlos en ik vandaag (eindelijk!) ook het bericht van de datum van overdracht voor het flatje in Portimao (vrijdag de 22e). Ik heb net meteen een vlucht geboekt - dinsdag de 19e vliegen we naar Portugal, en we blijven t/m maandag de 25e. En in die week hopen we Carlos' moeder naar de nieuwe flat te verhuizen.
Anyway, ook dank voor alweer een bloemrijke en meeslepende episode uit jullie Spanje-epos, en de bijbehorende prachtplaatjes.
Veel plezier nog! En eet maar lekker een taartje morgen...
Besos (ook van Carlos!),
Wilco
15 Juni 2007 - 13:18
Femmy / IVLOS:
Hallo,
Zomaar eens even naar jullie site gekeken en leuk dat ik dan net het verhaal van Barcelona tref waar ik zelf 10 jaar geleden ook ben geweest. Dat brengt herinneringen terug. Leuke foto's ook. Geniet maar lekker daar in het heerlijke Spanje. Ik ben in mei een paar dagen in Madrid geweest en heb genoten van de mooie musea.
Groeten !