Gertrudis verovert Granada
Door: Rick
Blijf op de hoogte en volg Rick, Annemarie, Merijn, Evie, Jop
14 Mei 2007 | Spanje, Granada
Bedankt voor al jullie leuke en meelevende reacties! Sinds Flintstones in Valencia hebben we al weer heel wat meegemaakt. Inmiddels zijn we al weer een paar dagen in Zuid-Spanje, in Granada. Maar eerst nog even terug in de tijd.
Vorige week hebben we een bezoekje gebracht aan een Spaanse basisschool (400 leerlingen van 3 t/m 12 jaar) in Enguera, in het achterland (‘el campo’) van Valencia. Ik moet meteen zeggen dat deze school niet representatief is voor andere basisscholen in Spanje, maar madre mía, wat een fantastische school was dat! We hebben een uitgebreide rondleiding gekregen van de directeur van wel twee uur. In de eetzaal eten de kinderen tussen de middag warm en kunnen kiezen uit twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee toetjes. Er is een apart muzieklokaal, met podium en kasten vol muziekinstrumenten, een theaterzaal, een sportveld, nieuwe en frisse wc’s, een computerlokaal waar je met de hele klas tegelijk internetles krijgt. In de gangen en op het schoolplein is aan de muren overal kinderkunst te zien. In de aula was het resultaat te zien van een samenwerkingsproject tussen de school en een school in Leeuwarden: een landschap uit de oertijd. Het thema prehistorie en oertijd is overal in de school terug te vinden: er zijn leguanen en schildpadden en het regionale museum heeft in de school een plaatselijke afdeling geopend met allerlei archeologische vondsten. Bij de kleuters stond een broedmachine. Als de eieren uitkomen mag elke kleuter een kuikentje mee naar huis nemen. Jop en Evie hebben in de tweede klas (groep 4) gekeken en zagen dat ook de kinderen in deze klas tafels moeten leren! En in de vierde klas (groep 6) krijgen ook Spaanse kinderen uitgelegd hoe je moet rekenen met gewichten (hectogrammen enzo). En zo kunnen we nog wel even doorgaan…..
Donderdag zijn we met de trein op excursie geweest naar Valencia, een grote Spaanse stad aan de kust. Het was er 33 graden, maar gelukkig was er ook genoeg sombra (= schaduw). We beklommen de kathedraal (205 treden, aldus Jop) en proefden horchata, een Valenciaans drankje met amandelen (vies, aldus Merijn en Evie). Helaas waren we net te laat om het watergerecht bij te wonen. Wat is dat? Raad maar:
1. een Valenciaans gerecht met zeewater, olijven en Spaanse worst
2. een oude manier van rechtspraak over het water in de stad
3. een watergevecht tussen de inwoners van Valencia en dorpelingen uit de buurt
Muy bien! Inderdaad, het middelste antwoord (2). Al 1000 jaar wordt in de openlucht, voor de deur van de kathedraal rechtgesproken over problemen over het water in de stad. Er komt geen papier of ingewikkelde procedure aan te pas. Je legt je probleem uit en de rechter velt meteen zijn oordeel. Geen tegenspraak mogelijk.
Zaterdag arriveerden we dan in Granada, na een prachtige tocht. In april was het in Andalusië (= Zuid-Spanje) nog volop winter en is er veel regen gevallen. Op de bergtoppen van de Sierra Nevada ligt nog veel sneeuw! Maar nu is het hoogzomer. Ons huis in Granada is een droomhuis: http://www.granadamorisca.com . Het ligt in het Albaicín, een oude Moorse wijk tegen een heuvel in het historische centrum. Vanaf de bovenste verdieping kun je het Alhambra (heel oud beroemd Moors kasteel) prachtig zien liggen! En als het Alhambra ’s avonds dan ook nog verlicht is en er boven het kasteel vuurwerk te zien is…
Gisteren (13 mei) begon voor mij met een tweede moederdag op het balkon. Vanaf het balkon kijk je uit op de Sacromonte, de oude zigeunerwijk. Met Spaanse vrienden hebben we heel wat kilometers door de stad gelopen. Zondag staat in Spanje in het teken van eten en familie. Overal in de stad gaan mensen tussen de middag (d.w.z. een uur of twee, drie) uitgebreid warm eten met familieleden of vrienden. Wij hadden afgesproken met Mayte, Miguel en marta en met Alfonse, Rosana en Indigo. Ook wij aten ons buikje rond aan heerlijke vis, asperges, paddenstoelen en voor de kids waren er pizza’s.
Hoe doe je dat trouwens, spelen met Spaanse kinderen als je elkaars taal niet begrijpt? Eerst flink de kat uit de boom kijken en om elkaar heen draaien. Maar als je dan merkt dat het helemaal niet zo eng is als het lijkt, ga je gewoon een leuk spel doen. In dit geval gingen alle meiden (Merijn, Evie en de Spaanse Marta en Indigo) achter Jop aan en dat was garantie voor dikke pret. En ondertussen pik je dan vanzelf over en weer allerlei woordjes op. In het museum naast het Alhambra gingen we nog op piratentocht: de kinderen maakten wereldbollen, verkleedden zich als piraten en visten in de paleisvijver gouden sleutels op. In de catacomben konden ze die omwisselen voor gouden chocolademunten.
Van vandaag zijn we op ons balkon weer hard aan het schoolwerk gegaan (helaas zonder zwempauzes dit keer). Rick bereidt zich voor op de colleges die hij a.s. donderdag en vrijdag gaat geven. En nog maar drie nachtjes slapen, dan worden Jop en Evie 8! Nu gaan we op weg naar het internetcafé om dit verhaal de wereld in te sturen, mailtjes te lezen en te sturen en te internetten.
Adiós en tot de volgende keer!!!
Enrique, Ana María, Marina, Evita y Llob.
14 Mei 2007 - 16:59
Oma Beppie:
't Is weer (mee)genieten!!!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx -
14 Mei 2007 - 18:43
Lieke:
Hé Rijntje,
Leuke foto's. We hebben je brief gehad. We vonden het leuk dat je geschreven had. Daarna, minder leuk, hebben we een toets gehad (aardrijkskunde). :-(.
Liefs Lieke
P.S. bel je me een keer, dan kan ik je horen?
14 Mei 2007 - 18:49
Sander:
Hé Joppie! Heb je ook zelf geleerd op die school en weet je hoe de juffrouw heet? Suf joh, de juf is vergeten de klas te verzetten! Met mij gaat het verder goed. De film die we wilde maken, kan helaas niet zonder jou. We hebben vandaag alles in de mappen gedaan (op school) en er was een stapel over van jou. Mis je ons, tussen de drukke bedrijven door, ook een beetje? Moet je op zaterdag en zondag ook naar school (onder de boom of op het terras)? We gaan dit weekend naar een leuk huisje en ik mag in de bedstede slapen. In de stad was een Middeleeuwse markt, met oude muziek en een vuurspuger (nar).
Groeten Sander :-). -
14 Mei 2007 - 19:07
Henk:
He verre buren, klinkt allemaal goed en ziet er allemaal erg fijn uit! Heel goed, geniet nooit met mate ;) We hebben Ronald (uit Sitges) nog op bezoek gehad. Hij is blijven hangen in Spanje, dat moeten jullie maar niet doen hoor... Doe ze de groeten als jullie daar zijn :))
Liefs, Henk -
14 Mei 2007 - 20:21
Renata:
Ik heb het weer in een adem uitgelezen.Dankzij jouw schrijfkunst was ik even helemaal in Spanje.Echt geweldig. Geniet maar verder en veel groetjes vanuit regenachtige NL -
15 Mei 2007 - 07:25
Josien:
Lieve mensen!
Annemarie, wat zie je er hipperdepip uit op Moederdag! Jullie hebben een mooi leven daar in Spanje en ik moet zeggen dat meegenieten vanaf de zijlijn ook erg leuk is. Wij vertrekken voor 5 dagen naar Astrid in Duitsland. Dat is een stukkie dichter bij jullie, haha!
Veel plezier en liefs uit Eindhoven. -
15 Mei 2007 - 07:46
Wilco:
Ola,!
Que tal?
Heerlijk dat jullie ons er allemaal een beetje bij laten zijn door de leuke verhalen (dat heb je weer mooi geschreven, zusje!) en prachtige foto's. En het huis in Granada ziet er inderdaad puik uit.
Speciaal voor Merijn nog even dit: Afgelopen zaterdag én vorige week zaterdag het ik "Het huis Anubis" voor je opgenomen. Volgens mij komen er nog twee afleveringen (die ik natuurlijk ook weer zal opnemen) en dan is het voor dit seizoen afgelopen.
Rick: succes met de colleges!
Besos,
Wilco & Carlos -
15 Mei 2007 - 15:05
Pim, Bas, Leo, Josee:
Wat leuk, om jullie avonturen te kunnen volgen. En nu wonen jullie in Granada met uitzicht op het Alhambra. Wat een bofkonten, zeg. We benijden jullie om jullie belevenissen en het heerlijke weer in Spanje. Hebben jullie ook sinaasappels in Valencia gegeten? Die ui Valencia liggen hier vaak in de supermarkt.Goed om te lezen, dat jullie ook een paar uren per dag les krijgen, dat maakt de jaloezie iets minder. Zijn jullie lesmoeder en lesvader ook wel eens streng of zeggen ze wel eens, dat iets fout is of anders moet? Bij ons gaat alles goed. We hebben zin in het lange Hemelvaartweekend wat er aan komt en hopen, dat de zon blijft schijnen. We hopen snel weer bericht van jullie te ontvangen. Goede reis. Veel groeten en tot mails. -
16 Mei 2007 - 13:50
Felix:
hallo allemaal
Job&Evie hartelijk gefeliciteerd:-)
volgensmij hebben julie dikke pret:-)
leuke fotos
groetjes f:-)e:-)l:-)i:-)x:-) -
16 Mei 2007 - 15:27
Liesbeth:
Klinkt allemaal heel erg super wat ik lees over jullie reis!!
Maar nu even een speciale boodschap van mij voor Evie, want op mijn kalender staat dat je morgen jarig bent!
Dus hieperdepiep hoera, ik wens je een hele mooie fijne zonnige dag, vol leuke kadootjes en lekker eten!
Lieve groetjes, Liesbeth -
16 Mei 2007 - 17:59
Jonas:
we hebben nu hemelvaart verkansie.
we heben volgende week sportdag.
papa en mama zijn ook in granada geweest.
is het leuk in spanje?
is het warm in spanje?
bij ons is het regenachtig.
groetjes Jonas.
17 Mei 2007 - 08:53
Roeland:
hoi jop hoe gaat het met je verjaardag
is het daar leuk ja of ne
gefeelsteert met je verjaardag -
17 Mei 2007 - 08:55
Tessa:
Hoi Evie,
Heb je een leuke verjaardag?
Hebben ze in Spanje ook taart?
Gefeliciteerd van Tessa -
17 Mei 2007 - 12:09
(juf) Astrid:
Lieve Evie,
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Gaat alles goed? Heb je het naar je zin? Vast wel toch, het ziet er allemaal erg leuk en mooi uit in ieder geval!
Veel liefs en een dikke knuffel van (juf) Astrid en natuurlijk ook van Luuk.
Jop, jij ook van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
Ik wens jullie allemaal nog een fijne tijd toe in Spanje!
18 Mei 2007 - 09:29
Josien En Ruben:
Hieperdepiep hoera voor Jop en Evie! Een dagje te laat maarja, we zijn op vakantie bij tante Astrid en Frieder in Duitsland en dan vergeet je de tijd weleens. Zullen jullie op deze reis ook weleens last van hebben...... Hebben jullie de kaarten al gehad, feestneuzen?
Veel leifs van ons!
Ruben en Josien. -
18 Mei 2007 - 14:11
Wilco & Carlos:
Lieve Evie & Jop,
Heel, heel, heel, héél, héél, héél, HEEL, HEEL, HEEL hartelijk gefeliciteerd met jullie verjaardag!!
Als jullie nu snel een stuk Spaanse taart in een envelop stoppen en opsturen kunnen wij hier ook een beetje meegenieten..!
Maak er een leuke dag van!
besos,
Wilco en Carlos -
18 Mei 2007 - 20:47
Dieloff:
Hallo Jop en Evie. Hieperdepiephoera van Diedof. Ik ben vandaag al vier uur bij de nieuwe creche geweest. LEUK! Ik kan nu ook al "niet doen", "ik ook", "zeker", "dom" (tegen de toren in Utreg) en "toppie" zeggen. Morgen krijg ik een nieuwe kast en zondag komt Oma Beppie. De baby zit nog in de buik van mama, die nu lekker niet meer hoeft te werken. Nou, doei, kus en AJUUS!